top of page
Поиск

Говоримо про форму


Лаконічно про те, як підбирати келихи до вина


Вино — найскладніший з точки зору ароматів напій (прихильники віскі, звичайно, не погодяться, але ми продовжимо). У ньому сотні ароматичних компонентів, яким потрібно летіти не у космос, а до вашого носа. Знавці не просто так сотнями років вивчали хімію та фізику й створили резервуари, в яких вино має свій найкращий та найсмачніший стан — келихи. Тому, наливаючи вино у кружку або стакан до самого краєчка, ви вбиваєте усе над чим корпів не тільки винороб, а й покоління фізиків. Та ще й викидаєте гроші на вітер. Тому будемо пити вино з келихів.

Коли ви на дегустації, вам, звичайно ж, підберуть келих, який буде найвигідніше розкривати вино, його аромат, колір та смакові особливості. Але що робити, коли ви вдома наодинці з вином, й намагаєтесь краще дізнатись один одного? Чи потрібен вам цілий сервант келихів? Без паніки. Вам знадобиться лише декілька базових, але їх також треба обрати.

Почнемо з форми.

Чим ширше келих, тим більша площа випаровування вина. Чим більша площа випаровування тим більше ароматів ви відчуваєте. Тому у більшості випадків широкі келихи потрібні для червоних вин, аби була максимальна площа контакту вина з повітрям та виникала міні-декантація. Келих для червоного має бути великого об’єму, вина треба наливати в нього на ⅓ (або навіть на одну чверть), щоб містити простір для насичення та випаровування. Але до гори чаша має трошки звужуватись, аби сконцентрувати аромати біля краю келиха. Тому форма тюльпана — майже ідеальна.


З білими винами все навпаки. Ми маємо на увазі легкі молоді білі, якщо що ;) Їм треба менше контакту з повітрям, щоб вино повільніше нагрівалося та не було різкої ароматики, яка не така насичена як в червоних винах. Ще один секрет келиха для білих — завдяки тому, що об’єм бокалу менше, ви швидше випиваєте вино та частіше доливаєте прохолодного, тому температура краще зберігається. Отож, для білого ми рекомендуємо обрати більш закриті келихи, меншого об’єму, які мають витончену тюльпаноподібну форму.


Довгі роки вважалося, що для ігристого краще підходить форма “флюте”, але вже давно усі найвідоміші виноробні, які роблять шампанське та дороге ігристе з усіх куточків світу, визнали, що форма “тюльпан” підходить краще та дає вину можливість відкритися. Раніше також була популярна форма, яку називали “Марія-Антуанетта”, її вигадали аби осад з вина, яке нефільтрували раніше, збирався на дні. Тому забудьте про вузькі та високі келихи, відкриту широку форму, та беріть просто невеликого розміру тюльпан. Не дарма ж Моёt випустили серію таких келихів у співпраці з Riedel.

Ще один різновид келихів, про який не можемо не згадати — маленький для солодкого та кріпленого. Тут треба запам’ятати лише одне правило — чим менше, тим краще. В Іспанії є такий келих — “хересна копіта”, тюльпановидної форми, який офіційно на рівні законодавства затверджений як посуд з якого треба пити херес. Пропонуємо взяти його за еталон.

Перейдемо до марок та вартості.

Скажемо одразу, що вино з келихів Luminarc не принесе вам такого ж задоволення, як з келихів Riedel. Тому що все має значення, й форма, й об’єм, й товщина скла також.

Декілька порад відносно того на що звертати уваги при виборі келихів додому:

- скло повинно бути максимально тонким

- дно не повинно сильно заглублюватись

- у келиха повинна бути довга тонка ніжка (тільки якщо це не келихи для пікніка)

- весь келих має бути зроблений с литого скла (якщо ви берете дорогі келихи, це як знак якості).

Якщо ви готові один раз викласти величеньку суму за декілька келихів, то оберіть Riedel або Spiegelau та насолоджуйтесь.

Якщо часу на вибір обмаль, а хорошого вина хочеться вже зараз або якщо ж ви очікуєте на компанію друзів та не хочете хвилюватися про те, щоб ніхто нічого не розбив, беріть будь-які келихи правильної форми. Є дуже класні келихи з бюджетної серії фірми Schott Zwiesel. Зверніть на них увагу.

Отож, для домашнього використання вам потрібні три базові келихи: для червоного, для білого та те, що ми називаємо “джокер”. Для червоного — великий, широкий; для білого — менший за об’ємом, та більш вузький; джокер — у залежності від уподобань, вузький тюльпан для ігристого, або маленький бокал для солодкого вина чи міцного алкоголю, обирайте самі та насолоджуйтесь.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page