top of page
Поиск

Порто: між рубіном та золотом

Порто має бути або червоним, або випитим, ‒ вважають поціновувачі цього вина. Чому? Давайте розбиратись.


Червоні портвейни умовно можна поділити на дві категорії: Ruby Porto і Tawny Porto.


1. Ruby Porto – вино, що потребує додаткового дозрівання в пляшці після витримки в дубі. Вина цієї категорії поділяють на 5 підкатегорій:


- Ruby – фруктовий та яскравий бленд вин різних років витримки, в процесі якої використовують дерев’яні діжки, бетонні та металеві чани, які зберігають свіжість вина. Дуже популярний через свою доступну ціну.


- Ruby Reserve – преміальний серед Рубі. Спочатку його називали Vintage character, але потім назву змінили, щоб не вводити в оману покупців. Ruby Reserve ‒ це не вінтажний портвейн. Іноді цю категорію називають Special чи Finest. До неї належать концентровані та насичені вина, з глибоким джемовим характером, досить округлим та універсальним смаком.


- Late Bottled Vintage (LBV) – це Рубі високої якості, зроблені з вин одного року урожаю та бутильовані після 4-6 років витримки у дубових діжках. В ароматі вина глибокі, з інтенсивним ягідним характером. Розрізняють фільтрований та нефільтрований LBV. На пляшках останнього знайдете напис «Não filtrado». Перший LBV представила у 1970 році компанія Taylor`s. Виник він у результаті економічної кризи, яка призвела до зменшення продажів вин вцілому. LBV найкраще вживати після кількох років витримки у пляшці. І хоча його вважають молодшим братом Vintage, деякі вина цієї категорії, залежно від року, можуть із ним конкурувати.


У 2014 році авторитетний журнал «Wine Spectator» назвав Vintage Porto 2011 року від компанії Dow`s кращим ‒ портвейн отримав 99 балів зі 100 можливих у рейтингу «Вино року». Після всесвітнього визнання портвейн швидко розійшовся приватними колекціями і став практично недоступним. Однак вина 2011 року врожаю, виготовлені тієїю ж компанією з винограду зібраного в тій же долині Дору, можна спробувати в категорії LBV ‒ вони й досі є продажу.



- Vintage Porto – вино унікального року урожаю, який декларує комісія Інституту Порто раз на 3-4 роки. Класичним вважається той рік, в який більша частина виробників декларує свій Vintage Port. За останнє двадцятиріччя вдалими були урожаї 2000, 2003, 2007, 2009, 2011 та 2016 року.


- Single Quinta Vintage – особливий портвейн одного року з одного господарства. Його можна назвати і найбільш теруарним, адже в ньому чіткіше проявляються особливості місця, з якого він походить. Гарним прикладом є вина «Quinta de Bomfim», «Quinta Senhora da Ribeira» та «Quinta do Vesúvio». Вважається, що Single Quinta Vintage за якістю поступаються класичним вінтажам, але трапляються випадки, коли розрізнити їх дуже важко. 2. Tawny Porto витримують у невеликих діжках (pipe). Після розливу в пляшки вино вважається готовим до вживання. Серед усіх Tawny Porto виділяють кілька категорій:


- Tawny Porto – базове вино з витримкою від 2-ох років, Tawny Reserva – від 6-7 років. Процес дозрівання відбувається у старих діжках, що дозволяє провести мікрооксидацію, не посилюючи аромати деревини у вині. Після такої витримки вино втрачає колір, його фруктовість стає елегантнішою і стриманішою. Напис «Tawny Old» або «Velho» (старий) вказує, що вино витримувалось 10 чи 20 років. На пляшках 20- та 30-річних Tawny пишуть «Very Old» або «Muito Velho» (дуже старий).


Tawny 10 Y/O – менш інтенсивне в кольорі та в ароматі ніж Reserva.

Tawny 20 Y/O – в кольорі від гранатового до золотистого, в ароматі ніжні натяки на дуб, ваніль, сухофрукти та горіхи.


Tawny 30 Y/O – в ароматі більш комплексне, з натяком на мед, спеції, ваніль та фундук.

Tawny 40 Y/O – надзвичайно вишукані портвейни, що вражають своєю складністю. Вони інтенсивніші в кольорі, ніж тридцятирічні, за рахунок більшої густини вина. У пляшках витримані Tawny майже не розвиваються, тому зберігати їх тривалий час після купівлі, причин немає.


- Colheita – особливий стиль Tawny одного року врожаю з довгим періодом витримки, впродовж якого за вином уважно спостерігають експерти. Якщо результати хороші, то після 7-ми років йому надають статус Colheita (урожай) і залишають у діжці іще. Наприклад, Dow`s Colheita 2002 року розливають у пляшки через 16 років після збору винограду. Далі думки прихильників цього вина розділяються: одні вважать, що відкривати вино слід після перших двох років після розливу, інші ‒після десяти.


Відкриваючи порто, пам’ятайте: під корком зберігається не просто напій, а ціла історія. І хто знає, можливо, у майбутньому природа і люди подарують нам новий шедевральний стиль вин із Дору, який затьмарить попередників. Зараз же нам залишається чекати, із задоволенням попиваючи вже існуючі порто.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page