top of page
Поиск

Порто: від молодості до зрілості


Для виробників порто весна ‒ період прийняття нових рішень. Якими вони будуть, залежить від результатів вже докладених зусиль та минулих урожаїв. Ці рішення вплинуть на долю майбутнього порто: стати частиною купажу чи продемонструвати виключну довершеність в унікальних його одиницях.

Нові технології виробництва і вимоги ринку з року в рік змінюють як сам продукт, так і ставлення до нього любителів вина. З витонченого та аристократичного порто поволі перетворюється на популярне молодіжне вино, попит на нього зростає, а ринок розширюється.


Кріплені вина Порто мають свою класифікацію ‒ таку собі ієрархію. Розробили її в Інституті вин Дору і Порту, Португалія. Розібратися в структурі сім’ї портвейнів досить легко, варто лише підключити уяву. Порто ‒ група вин, які за кольором поділяються на білі (White), рожеві (Rose), рубінові або червоні (Ruby) та світло-коричневі (Tawny) вина. Новаторські ідеї у всіх сферах зазвичай сприймають неохоче і з острахом. Та саме завдяки сміливим ентузіастам, які їх придумують, на світ з’являються нові, унікальні речі. Не стали виключенням і портвейни.

До прикладу, категорія Porto Rose є наймолодшою серед цих напоїв. Вона побачила світ лише у 2008 році. Спочатку цей незвичайний портвейн розкритикували виробники традиційних порто. В момент, коли зробили перше Porto Rose, категорії “Rose” взагалі не існувало. Комісія Інституті вин Дору і Порту визначила його як делікатний рубі (Ruby Leve), а творці команди Croft назвали його просто Pink.

Логічно подумати, що рожеве порто мало б стати виключно жіночим напоєм. Але чоловіки проявили до нього не менший інтерес. Відмінно це вино смакує влітку охолодженим. Яскравість кольору, свіжість і соковитість смаку вино отримує завдяки відносно короткому періоду витримки.

Легким вважають і White Porto (світле порто), хоча воно і має декілька років витримки у дубовій діжці. Світле порто разом з рожевим ‒ незмінні атрибути вечірок. Їх додають у холодні коктейлі в спекотній Португалії. Найпопулярнішою вважають суміш порто, тоніка, кількох кубиків льоду, листка м’яти та шматочка лайма. Напій так і називають ‒ портонік. Хороший настрій та освіжаючий ефект від нього гарантовано.


Бочки для дозрівання порто підбирають відповідно до його стилю. Тонелс (Tonels) з горизонтальним розташуванням або Балзейрош (Balseiros) з вертикальним. Їхні об'єми від 7 до 14 тисяч літрів. Вино в них витримують протягом 2-3 років ‒ мінімальний строк контакту молодих вин з дубом, протягом якого вино зберігає фруктовість і насиченість перед розливом у пляшки. Піпа (Pipe) ‒ бочки об’ємом 550-600 літрів з більшою площею контакту деревини з вином і відповідно вищим ступенем мікрооксидації. В них переважно витримують вина стилю Tawny.

За вмістом цукру вина в стилі White існують в діапазоні від сухих до десертних. Напис на етикетці «Reserve» означає витримку 7 років, а «Indication of Age» ‒ 10, 20, 30 і навіть 40 років.

Перші кроки до розуміння культового кріпленого вина Порто зроблені. Далі буде солодше.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page