Поиск

Зимові вина: що пити в холодний сезон

Щоб зрозуміти особливості зимових вин, не треба вивчати виноробні регіони або розбиратися в сортах винограду. Варто просто подивитися навколо. Що відбувається взимку?


Люди одягають теплий і щільний одяг. Водії перевзувають машини в зимові шини. Їжу ми готуємо або замовляємо теж більш ситну і щільну: замість зеленого листя салату на наших столах з'являється олів'є. Те ж відбувається з вином. Взимку від легких переходимо до більш щільних, як правило, червоних вин.


Де народжуються зимові вина?


У світі існує безліч виноробних регіонів з приблизно однаковим переліком сортів винограду. Змішуючи сорти, винороби отримують сотні тисяч варіантів вина. Доведеться покласти ціле життя, щоб вивчити їх усі. Але можна цього не робити, а просто дізнатись і запам'ятати пару-трійку закономірностей, які ми вивели не без допомоги Оза Кларка, британського винного письменника і телеведучого.


Перше, що впливає на майбутнє вино ─ клімат і температура. У регіоні із середньорічною температурою + 10⁰ виростити виноград буде важко. Схожі умови зустрічаються в регіоні Шампань, Франція, в багатьох районах Німеччини. З сортів, які усе-таки там виросли, виходять тонкі і легкі, точно не зимові, вина.


Решта регіонів за придатністю кліматичних умов до вирощування винограду можна розділити на середні і насичені. Нас вони цікавлять більше. До них відносяться:


  • Італія, на південь від Тоскани;

  • Іспанія;

  • Новий Світ: Аргентина, Австралія, Чилі, Південна Африка і США.


Зимові вина: список для першого знайомства


Саме в цих регіонах народжуються ті самі зимові вина. Тут ростуть сорти винограду, з яких виготовляють насичені червоні, по-зимовому щільні вина. Але навіть знаючи все це, вибрати підходяще для холодної пори року вино не так просто. Не варто забувати, що окрім клімату і сортів, на смак напою чималий вплив має ще й робота винороба.


Якщо ви досвідчений любитель вина, тоді цей список вас навряд чи здивує. А ось для новачків він стане відмінним стартом знайомства з зимовими винами. Якщо ви тільки вчитесь розбиратись у винах, то для вашої першої винної зими відмінно підійдуть:


Яскраві іспанські вина:


1. «Manon» Tempranillo, 0,75 л


Червоне сухе вино, на 100% виготовлене з сорту темпранільо. Має насичений рубіновий колір з ароматом ягід і прянощів. Його складний, але збалансований і насичений смак відмінно доповнить вашу зимову вечерю.


2. Beso de Vino Seleccion, 0,75 л


Це червоне сухе вино пурпурного кольору, з ароматом чорної вишні і чорниці. Подане з холодними м'ясними закусками, яйцями, червоним м'ясом гриль, овочами, пастою, паштетом, сирами — зробить вашу вечерю особливо смачною.


3. Re Manfredi Aglianico del Vulture, 0,75


Червоне сухе вино родом з півдня Італії. Його вишневі нотки, аромати трав, з відтінками ванілі і кмину разом з червоним м'ясом або витриманим сиром зігріють вас холодної зимової пори.


Джемове каберне з Чилі:


4. Santa Ema Cabernet Sauvignon Reserve, 0,75 л


Червоне сухе вино, з елегантним і складним ароматом вишні, чорносливу, тютюну та смаженої кави зробить вашу вечерю зі смаженого червоного м'яса, приправлених і тушкованих страв, запіканок ідеально смачною і цілісною.


Збалансоване французьке вино:


5. Domaine le Colombier Vacqueyras Tradition Rouge, 0,75 л


Французьке червоне сухе вино рубіново-червоного кольору. Вишневий аромат вина і його збалансований смак гармонійно поєднається з індичкою, приправленою чебрецем і розмарином, або іншим білим м'ясом, приготованим на грилі.


Насолоджуйтесь своєю смачною винною зимою. А коли спробуєте все з цього списку самі, то з упевненістю зможете порадити вино вашим знайомим.

© 2018 Червоним по білому

  • Black Facebook Icon
  • YouTube - черный круг