top of page
Поиск

Сезон сильного духом вина

Обновлено: 29 нояб. 2018 г.




Осінь — пора року, коли вітер приносить аромати згасаючої природи, сонця вже не достатньо, щоб зігрітись, а всі довкола поспішають до затишку своїх осель. У такі моменти все більше виникає бажання сховатись від холодних проявів близької зими з келихом напою, який зігріє і душу, і серце.

У пригоді можуть стати віскі, коньяк і, звичайно ж кріплене вино, яке є не менш актуальним у такий період. Серед найбільш популярних у світі вин кріпленої групи можна виділити чотирьох представників різних країн та стилів:

1) Мадера — вино, створене сонцем і тривалими морськими мандрівками. Своїй назві завдячує однойменному португальському острові в Атлантичному океані. Враховуючи складний метод виробництва “мадеризацію”, може скласти конкуренцію земляку із Дору. Сухий стиль — це надзвичайний аперитив. Більш солодкі, завдяки своєму карамельно-горіхового аромату — чудово пасуватимуть тірамісу та крем-брюле, а ще з морозивом пломбір.

2) Порту — народжене на мальовничих терасах першої у світі регламентованої зони виробництва вина — долини річки Дору. Яскравий та мускулистий — Ruby, один із небагатьох вин, що складе пару чорному шоколаду. З витонченим та елегантним Tawny сміло комбінуйте домашню випічку, сухофрукти та середнього віку сири. Подібні комбінації стануть ідеальним завершенням вечора.

3) Херес — справжній іспанець з півдня країни, дарунок трьох міст сонячної Андалусії. Син ґрунтів Альбарізи та спекотного клімату. Вино, що продовжує дивувати й руйнувати стереотипи у новачків, адже сухий, з фруктовим букетом Fino та Manzanilla — це чудова комбінація з молодими сирами та морепродуктами. З хересами Амонтильядо, Пало Кортадо, Олоросо, багатими на відтінки горіхів, поєднаються супи, овочеві рагу та середнього віку сири. Cream, Moscatel і найбільш глибокий на аромати сухофруктів та в’яленого винограду — Pedro Ximenez, буде в балансі із сирами з благородною пліснявою, десертами та в якості дижестива.

4) Марсала — сицилійський симбіоз декількох технік виробництва, віддалено імітуючи дружбу хересу та мадери. Італійці пишаються нею, як і британці, що удосконалили та відкрили її світу. Інколи її називають “кулінарним вином”, бо часто використовують у приготування соусів. У парі із напоєм гармонують страви сицилійської кухні. Колір червоної марсали став трендовим відтінком 2015 р.

Ці назви нам знайомі з дитинства (без злого умислу про раннє знайомство наших читачів з алкоголем), згадки про них простежуються у цитатах відомих людей, літературі та історії. За час існування напої обросли низкою міфів та легенд їхнього виникнення. У певній мірі, саме відсутність чіткого задокументованого процесу створення більшості легендарних продуктів світу, залишило ряд розмитих деталей. Однак саме такі нюанси додають своєрідний шарм, прихований під вуаллю часу, притягаючи до себе увагу та цікавість. Єдине слід зауважити, що до появи та популяризації того чи іншого кріпленого вина приклали руки випадковість, логістика і навіть політичні та економічні обставини.

Донедавна ринок спиртних напоїв майорів вітчизняними копіями портвейнів, мадери та хересу. Такі спроби демонстрації того що “ми не гірші” в певній мірі змінило ставлення до справжніх напоїв, з яких і змальовувалась картина. Слушно визнати: не всі намагання зазнали фіаско, але з тіні оригіналів вийти не вдалось. Чому так? Відповідь проста: не було враховано декількох елементів формули. Навіть якщо можливо дублювати техніку, то сорти винограду в сукупності з ґрунтовими та кліматичними особливостями відтворити практично неможливо. Автентичність в терруарі й традиціях, саме це дарує душу вину.

Знайомство з оригіналом, для більшості відкриває нові горизонти. Якісне вино наближає поціновувача до історичної батьківщини напою. Навіть маленький ковток автентичного продукту — це спосіб перенести себе подумки в одну із теплих країн, це крихітна подорож, кращий спосіб підняти собі настрій. Вино у келиху ніби підказує, які регіони й сонячні виноградники варто відвідати, забувши хоч на мить осінні акорди за вікном.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page