Ознайомившись із походженням і переглянувши кілька аркушів історичних фактів про істинний портвейн, для себе залишається зрозуміти головне – як розібратись в його видах і який стиль слід обрати?!
Уявіть, що…
…ви біля вітрини, в руках крутите вже не першу пляшку вина, намагаєтесь згадати бренд та досліджуєте етикетку. Однак, перш ніж розпочати розкладати все по полицях, варто повернутись до моменту виробництва, щоб розібратись у причинах вашої майбутньої закоханості у порто.

Походження сировини має надзвичайно важливе значення у виноробстві. В нашому випадку основні елементи мозаїки - виключно із виноробного португальського регіону Дору. Дотримання правил віджиму та мацерації дозволяє отримати у суслі екстракти, які сформують глибокий смак майбутнього напою. На деяких господарствах виноград досі віджимають ногами в гранітних або бетонних лагарах – спеціально призначених для цього ємностях.
Для виробництва кріпленого з Дору використовують тільки місцеві сорти винограду. Найкраще адаптувались в цьому регіоні близько трьох десятків. Проте у бленди портвейнів потрапляють лише декілька із них. Відбирали їх не одне десятиріччя. Недаремно, адже вдалося знайти сорти, в яких є елементи, які будують і балансують смак, покращують аромат. Кожен з них додає свої характерні штрихи. Насолодитись ними нам – поціновувачам – вдасться, відкоркувавши пляшку.

Сорти винограду для винороба - наче палітра з фарбами. Він їх змішує, щоб збільшити багатство й різноманітність букетів вина. Наприклад:
· сорт туріга насьональ – формує основу купажу і його глибокий колір. Часто демонструє аромати темних фруктів, ожини, фіалки та прянощів;
· сорт туріга франка – поліпшує ароматику, додає квіткові ноти та елегантність;
· сорт тінта баррока – актуальний через високу цукристість, результат - високий вміст алкоголю; сорт тінта као – вносить в бленд спеції, високі таніни і кислотність, що забезпечують довголіття порто;
· сорт тінта роріш - (в Іспанії відомий, як Темпранілльо) дарує аромати слив, червоних ягід, локриці, шоколаду, кави та тютюну.

Мінеральний склад ґрунтів, вік лози, експозиція та розташування виноградника, разом з кількістю сонячних днів та опадів у році – все це впливає на якість вина. На його смак і аромат вплив матимуть також сорти винограду, що входять у його склад. Значення має навіть деревина, з якої виготовлена діжка для зберігання напою.
Зроблена з дубу вона збагатить вино неповторним смаком та ароматом, зробить його характер м'яким і витриманим, особливо за тривалого контакту з вином. Яскраво це демонструють портвейни у стилі Tаwny – витримані у діжках. Від насичено-фруктових портвейнів у стилі Ruby, що зберігають у пляшках, зразки Tаwny, з витримкою більше 10 років, відрізнятимуться яскравими ароматами горіхів і сушених фруктів.

Відмінності між видами порто детально розберемо у матеріалі про його класифікацію, що з’явится незабаром. До того – не зволікайте, досліджуйте і насолоджуйтесь! Нехай смакує!
Comments