top of page
Поиск

... 98, 99, 100! Як вина отримують свої оцінки



Згадайте Олімпіаду, той самий момент після стрибка або відкатанної програми на льоду, коли оголошують оцінки: 9,0-9,6-9,4. Так от, з вином теж саме.


Хтось навмисно ризикує, йде прямісінько до суддів, щоб викластись на всі сто та отримати свої заслужені бали. А хтось вирішує просто отримувати задоволення, робити вино для себе і ніколи не показувати його винним експертам.


Поговоримо докладніше про обидва типи виноробів, але почнемо з тих, хто прагне отримати "золото".


Існує декілька рейтингів зі світовим ім'ям, які щорічно видають перелік найкращих вин.


Ви мабуть чули хоча б про когось з них, це — Роберт Паркер, Дженсіс Робінсон, Decanter, Wine Enthusiast та Wine Spectator.


У кожного експерта є своя система оцінки та, звичайно, свої уподобання відносно регіонів та сортів винограду.



Роберт Паркер. Мабуть, найвідоміша та найвпливовіша людина винного світу. Бренд, який отримує бали від Паркера, більше не має проблем з маркетингом та продажем свого вина. Роберт Паркер видає свій рейтинг кращих вин з 1978 року. Він використовує стобальну систему оцінки, де найнижчий бал — 50.


Сомельє, знавці та винні сноби в один голос стверджують, що Паркер завжди більш прихильний до вин Бордо та насичених яскравих представників американського виноробства. Отож, якщо ваші уподобання схожі з Паркером,

сміливо беріть вина з його переліку.



Ще один дуже відомий експерт — Дженсіс Робінсон, «залізна леді», одна з небагатьох жінок в цій сфері. Жінка, яка стала консультантом винного льоху Єлизавети ІІ. А це не абиякий рівень. У її системі оцінок лише 20 балів, в цьому діапазоні вона виокремлює вина, які запам'ятовуються та нудні, які неможливо відрізнити від інших. У цьому рейтингу ви завжди зможете знайти вина, які не просто гарно зроблені зусиллями виноробів, а вина з настроєм свята та фейєрверків. Тим паче, що Дженсіс віддає перевагу Шампані.



Decanter, Wine Enthusiast та Wine Spectator

Три рейтинги, які публікують експерти тематичних винних видань. Вочевидь, що вони змагаються за звання найважливішого рейтинга в житті кінцевого споживача. Їх перевагою є те, що в комісії експертів не одна людина, а ціла група, яка може дати більш об’єктивну оцінку. Та, звичайно ж, спробувати більше вина, що робить їх рейтинги більш цікавими, завдяки набагато більшій вибірці, з якої вони обрали 100 найкращих.


Багато хто говорить, що в бокали експертів потрапляють лише найдорожчі та витончені зразки. Але це міф. Наприклад, у Wine Spectator в кінцевій сумі балів обов’язково закладена оцінка за доступність вина його споживачеві. Тому дуже часто в підбірках від гуру вина можна зустріти цікаві та водночас дуже доступні напої.

Ми маємо декілька прикладів.


Polkura, Syrah 657 грн

Вино, яке майже кожного року отримує більше 90 балів від зовсім різних експертів. Зверніть на нього увагу.


Вінтаж 2013 року від декількох видань отримав більше 87 балів, що при його кінцевій вартості у магазині — дуже приємно та цікаво.


Vina Herminia Excelsus 447 грн

Вінтаж 2014 року отримав 86 балів від Wine Enthusiast.


Декілька років поспіль отримувало від 86 до 90 балів від різних експертів.


Декілька років поспіль хизується балами близько 90 за версіями різних експертів.


Але все ж таки, повернемося до неоцінених вин. Ви ж розумієте, що усі вина світу оцінити неможливо? Жоден експерт не може спробувати усе вироблене вино світу за один рік, ще й об’єктивно його оцінити. Хоча виглядає як привід для рекорду Гіннеса, еге ж? Тому деякі винороби навіть не намагаються попасти до списків та просто роблять гарне вино.


Ми заохочуємо вас любити ті вина, які подобаються саме вам. Можливо, вашого фаворита винні критики всього-на-всього оминули стороною в цьому році. Кожен рік і кожен день ми маємо можливість зібрати свій власний перелік «Топ-100 кращих» та обирати лише за власними уподобаннями. Хто знає, може саме ваш рейтинг опублікують наступним.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page