top of page
Поиск

Хто такі незалежні ботлери?



Всі ми час від часу купуємо хороший віскі. У звичайних супермаркетах вибирати досить просто, адже більшість поличного простору заставлено відомими брендами, над якими маркетологи попрацювали настільки добре, що навіть непитуща людина з легкістю знайде щось знайоме. Але от потрапляєш в спеціалізований магазин, де асортимент кожного типу напоїв в рази ширший, і тут-то очі починають розбігатись по поличках в пошуку чогось знайомого.


До чого це ми? До того, що серед десятків знайомих пляшок і етикеток можна зустріти чималу кількість унікальних зразків від незалежних ботлерів. Хто вони і чому на це варто звернути увагу — спробуємо розібратися разом.

В індустрії віскі є два ключових напрями виробництва: офіційний і незалежний ботлінг. Офіційний ботлінг (official bottling) складається переважно з випуску так званих «регулярок». Основна мета — задоволення попиту більшості споживачів віскі. Незалежний ботлінг (independent bottling) — це щось унікальне практично в кожному новому релізі. В цьому випадку кількість випущених пляшок суттєво лімітована, а орієнтується виробник вже на більш вибагливого любителя віскі, спраглого до нових відкриттів. Можна порівняти ці два напрями з машинобудуванням, де перші — це масовий автопром, а другі — тюнінг-ательє.

Офіційний ботлінг передбачає дистиляцію і розлив під іменем певної винокурні. Оскільки переважно це регулярні релізи, то такий віскі зазвичай випускається за «комерційної» міцності 40-46% алкоголю, із застосуванням холодної фільтрації і підкрашування. Це добротний, якісний і, звісно, популярний віскі, але трохи нудний з точки зору досвідченого споживача.

Незалежні ботлери у свою чергу скуповують у винокурень і колег по цеху спирти різного ступеню витримки й ексклюзивності, а потім розливають їх обмеженими партіями.

Цікаво, що найчастіше такий віскі розливають з однієї або декількох обраних бочок, без підкрашування і холодної фільтрації. До того ж, у випадку зі справді унікальними позиціями, незалежні ботлери подекуди взагалі не розбавляють такий віскі водою, аби зберегти цілісність характеру бочкової міцності.

Але не варто думати, що незалежний ботлінг — це якесь новомодне явище. Більшість ботлерів трансформувалися з бакалійників і віскі-брокерів. Так, наприклад, Cadenhead — одна з найстаріших компаній, що займаються незалежним розливом, заснована в 1842 році, а це майже на півстоліття раніше, аніж було збудовано переважну кількість дистиллерій на хвилі віскі-буму кінця 19 століття.

Що нам можуть запропонувати незалежні ботлери? · завдяки їхньому існуванню ми досі можемо спробувати віскі з закритих або «сплячих» дистиллерій; · можемо продегустувати віскі, вигнаний на винокурні, що не випускає офіційних релізів, оскільки майже весь об’єм виробленого спирту віддає на виробництво купажованого віскі; · ботлерів багато і в кожного свій індивідуальний стиль, тож це дає можливість пробувати віскі з однієї дистиллерії, але, наприклад, витриманий або фінішований в нестандартних типах бочок, розлитий в різному віці і за різної міцності; · можемо знайти унікальний віковий одно бочковий (single cask) реліз, з якоїсь дивом знайденої діжки, де залишок дозволив ботлеру розлити, наприклад, не більше 100 пляшок; · також є імовірність познайомитись з віскі, в створенні якого брали участь найвідоміші люди цієї індустрії.

Останнім часом солодовий віскі вийшов на пік популярності, і це позитивно позначилось на появі нових ботлерів, причому не тільки з Шотландії. Відмінний «незалежний» віскі випускають компанії з Німеччини, Італії, Швеції і навіть України.

Звісно, «кращого у світі віскі» не існує, але це зовсім не означає, що його не варто шукати. Тому, якщо вам набридли регулярні масові релізи або є бажання постійно пробувати щось нове і нестандартне, зверніть увагу на світ незалежного ботлінгу, і він подарує вам чимало нових відчуттів.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page