top of page
Поиск

Бурбон: початок історії

«Бурбон ‒ найкраще, що коли-небудь траплялось з кукурудзою», ‒ кажуть у штаті Кентуккі, центральна частина США.


Історія бурбону почалась ще за часів ковбоїв та індіанців. Вона тісно пов'язана з розвитком економіки, політики і соціальної сфери США. В Кентуккі бурбон ‒ практично релігія. Про це свідчить розташування на території штату більше 20 лікеро-горілчаних заводів. Сьогодні на них виготовляються понад 200 марок віскі усіх видів.

І хоча інтернет переповнений інформацією про бурбон ‒ знайти можна безліч історій про виникнення як самого напою, так і його назви, в своїй статті ми також трохи торкнемося цієї теми. Почнемо із самого початку.


• Першими дистилювати алкоголь на американському континенті почали у 17 столітті колоністи. Приїхавши сюди з Ірландії, Шотландії, Англії, Німеччини, Голландії, Франції, Іспанії вони почали використовувати в цьому процесі не звичний для них ячмінь, а інші зернові, які краще росли тут. Спочатку це було жито. Більшість раннього американського віскі була зроблена саме з нього. Пізніше замінили його на врожайну тут кукурудзу. Також на континенті було багато яблук. З них робили яблучний бренді. Проте найпопулярнішим напоєм аж до 19 століття залишався ром.

• Заселення території сучасного штату Кентуккі почалося в 1774 році. До кінця 18 століття тут проживали вже близько 350 тис. людей. Окремим штатом Кентуккі став у 1792 році. До цього він був частиною штату Верджинія.


• У 1785 році в штаті Вірджинія створили графство Бурбон. Назвали його так на честь французької королівської сім'ї Бурбонів. Тогочасна територія графства була значно більшою, ніж тепер. До його складу входили 34 графства, які пізніше стали частиною штату Кентуккі. Цю територію місцеві жителі ще довго називали Old Bourbon ‒ "старий" або "колишній" бурбон. Саме «колишній Бурбон» вважають батьківщиною віскі. Назва регіону стала назвою і для популярного американського віскі.

• У 1782 році в Кентуккі оселився Елайджа Крейг, баптистський проповідник. За легендами саме він був творцем бурбону. Але свою винокурню він відкрив тільки у 1789 році в Джорджтауні. Цей факт свідчить про те, що ця легенда залишається просто легендою.


• У 1783 році Еван Вільямс заснував перше комерційне виробництво віскі в Луїсвіллі. Саме його ім'я носить один із популярних бурбонів компанії Hеaven Hill.

• У 1791 році федеральний уряд вперше ввів податок на виробництво віскі. Його стягували за кількість вигнаного, а не проданого алкоголю. В 1974 році фермери збунтували проти цього закону.

• У 1799 році, на момент своєї смерті, Джордж Вашингтон, перший президент США, був найбільшим дистилером віскі у США: того року його винокурня вигнала 41600 літрів віскі.

• Першу рекламу бурбону надрукували в газеті Western Citizen в містечку Париж, штат Кентуккі, у 1821 році.

• Хоча віскі дистилювали в «старому» Бурбоні протягом десятиліть, тільки в 1840 році він офіційно отримав свою назву Бурбон. До цього його називали «віскі округу Бурбон» або «віскі старого округу Бурбон».


• У 1823 році шотландець за походженням хімік Джеймс К. Кроу теоретично обґрунтував важливість додавання в брагу частини порожнього відгону, який називають sour mash ‒ кисла брага. На його думку, кисле середовище дозволило б контролювати розвиток небажаних «диких» дріжджів. Цей прийом також дозволив зберігати спадковість сировини для перегонки.

• Саме завдяки жінкам рух за обмеження пияцтва набрав у США національного масштабу. Очолила його Керрі Нейшн – жінка, яка називала себе посланницею Бога на Землі. Підтримували його теж переважно жінки.

• У жовтні 1919 року в Конституцію США внесли 18 поправку, відому як «Закон Волстеда» або «Сухий закон». У повну силу він вступив 17 січня 1920 року. Після цієї дати багато заводів з виробництва бурбону закрили. Більшість із них так ніколи і не відкрилися. Втратив свою силу цей закон 5 грудня 1933 року в 17 годин 32 хвилини за східним часом.


• В період дії сухого закону від алкогольних отруєнь померли не менше 35 тисяч людей. Контрабандисти часів сухого закону транспортували віскі на собі ‒ засовували флягу з забороненим напоєм в черевики. Звідси й з’явилась їх назва «бутлегери» ‒ від англійського boot - черевик і leg – нога.

• У 1960 році компанія Commonwealth Distillers зареєструвала торгову марку Elijah Craig. Вона також володіла брендом TW Samuels. Компанія Heaven Hill придбала права на цей бренд у 1976 році.

• У 1964 році Конгрес США оголосив бурбон "національним напоєм США".

• Сухий закон вплину на алкогольні вподобання американців. За роки його дії вони звикли до горілки, джину, канадського віскі. В 60-і роки 20 століття в Америці стався справжній горілчаний бум. У 1973 році вперше в історії в Сполучених Штатів горілки американці купили більше ніж віскі.

• 1984 року лікеро-горілчаний завод Ancient Age, пізніше перейменований на Buffalo Trace, випустив бурбон Blanton's ‒ перший на американському ринку «single barrel».


• 28 вересня 2004 року запустили першу American Whiskey Trail ‒ пізнавальну подорож по винокурням штатів Кентуккі, Нью-Йорку, Пенсільванії, Теннессі і Вірджинії. Маршрут включає в себе екскурсію на дистилерію Джорджа Вашингтона в Маунт-Верноні і таверну Frauces, де він виголосив свою прощальну промову.

• У серпні 2007 року Сенат США оголосив вересень національний місяцем бурбону. У документі йдеться, що бурбон є "корінним спиртним напоєм Америки" і займає "важливе місце в історії США".

• За останні 10 років виробництво бурбону в Кентуккі зросло удвічі, а кількість лікеро-горілчаних заводів штату ‒ більше, ніж втричі. Зараз в 32 округах Кентуккі працюють 68 дістилерій.


Далі буде…

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page