top of page
Поиск

«Димні творіння». Свіжа Айла від Kilchoman

Не буває найкращого віскі – буває ідеальний момент. Найхолодніший період року – це ідеальний момент для хорошого димного віскі. І сьогодні в нас у фокусі – Kilchoman.


Винокурня Kilchoman розташована на західному узбережжі знаменитого острова Айла. Заснована в 2005 році, вона стала першою за 124 роки новою дистиллерією, збудованою на острові. І до сьогодні віскі Kilchoman залишається єдиним односолодовим з Айли, що створений повністю на одній локації: від вирощування ячменю до бутелювання. Повна залученість у виробництво дозволяє тонше відчувати і регулювати кожен етап, а незалежність від великих корпорацій – створювати дійсно автентичний віскі.


Першу діжку залили 14 грудня 2005-го, і вона досі зберігається в колекції. А нещодавно засновник компанії Ентоні Уіллс привітав шанувальників винокурні випуском обмеженого клубного релізу Kilchoman 12 Year Old.


Club Release


Спирти отримали 1 листопада 2006 року, тобто за рік після відкриття виробництва. Витримка відбувалась протягом 12 років у бочках з-під хересу Олоросо. Бутелювали 7 листопада за міцності 55.2%. Традиційно для релізів Kilchoman віскі не піддавали холодній фільтрації і не підфарбовували карамеллю. В ароматиці Club Release вирізнятимуть масивні хересні відтінки, спектр темних фруктів і солодкуваті тютюнові нюанси. Тираж – лише 1313 пляшок.



Скільки б мені не хотілось притримати ці дві діжки із сентиментальних міркувань, та вони видались надто хорошими, щоб лишитись непоміченими. Прекрасний баланс! Я вважаю, вони досягли свого піку»відзначив Ентоні Уіллс.

Крім того, минуло року Kilchoman представив в Україні і ще кілька цікавих новинок.



Основну частку спиртів отримали з сильно обкуреного ячменю (50ppm). Витримували в бочках першого та повторного наповнення з-під бурбону. Однак, щоб отримати додаткові шари смаку і аромату, в рецептуру додали спирти 2008 року із трьох діжок з-під хересу Олоросо. В ароматі віскі можна вловити лимонні і цитрусові ноти, ваніль, іриски і легкий торф'яний шлейф. Смак розкриває солодкі ноти, акценти торф'яного диму і відтінки стиглих фруктів. Довгий післясмак потішить нюансами фруктів, солодощів і торф'яного диму.


Kilchoman Red Wine Cask


Спирти для цього релізу отримали в 2012 році з ячменю обкуреного торфом також до рівня 50 ppm. Віскі витримували в бочках з-під португальського червоного сухого вина. Бутелювали влітку 2017 року за міцності 50% – теж без холодної фільтрації і підфарбовування. Віскі видався насиченого мідного кольору, аромат сповнений нот стиглих фруктів, цитрусових, торф'яних і димних акцентів. Тираж релізу – лише 7 тисяч пляшок.


Kilchoman Port Cask Matured 2018


Повністю витриманий в тридцяти hogshead-бочках з-під молодого портвейну Ruby. Спирти отримали в 2014 році, а навесні 2018 року віскі бутелювали за традиційної міцності 50% – без холодної фільтрації і корекції кольору. Аромат розкривається дотиком вершкової солодкості, землистого торф'яного диму, стиглих червоних фруктів і натяків на цитрусові. У смаку багато джему з червоної смородини, доповненого корицею, квітково-цитрусовими і свіжими морськими акцентами. Середньої довжини фініш тане шлейфом запечених червоних фруктів. Тираж видання склав 10 тисяч пляшок.

Нагадаємо, аромати диму, креозоту, медичні, морські і йодисті тони з'являються у віскі в результаті висушування солоду над тліючим торфом. Тобто під час згоряння торфу утворюються складні фенольні з’єднання, що спочатку проникають в солод, а потім і в віскі, навіть не зважаючи на складні процеси ферментації і перегонки. Різниця у "звучанні" торфу в кінцевому продукті буде залежати як від його складу, так і від технологічних особливостей роботи з ним при сушінні солоду.

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page