top of page
Поиск

ПРО СІБАСА З АРОМАТНИМ РЕЦЕПТОМ


Літо… Хочеться готувати швидко та корисно. Риба та морепродукти — ідеальний вибір для смачної та легкої вечері. Заходиш в магазин, а очі розбігаються: лосось? Палтус? Креветки? Знайти рецепт? Тож сьогодні ми вирішили полегшити тобі завдання. Обрали за тебе рибу, розповідаємо про неї та ділимося нашим варіантом приготування 😉.

ДЕ І КОЛИ?

Ще тридцять років тому сібас (з англійської sea bass – морьский окунь) був досить рідкісною рибою, яку навряд чи знали за межами кількох дорогих ресторанів, де він мав репутацію предмету гурманства. Однак, у 1980-х роках було освоєно фермерське вирощування морського окуня. Дикий сібас мешкає в основному в Європейських водах Атлантичного океану та Північному Морі, а найбільше аквакультурних ферм для його вирощування знаходиться в Греції та Турції. Рибалки щороку виловлюють близько 10 000 тон дикого сібаса, а штучне вирощування з кінця 1980-х до нашого часу досягло кількості 180 000 тон!

ЗА ЩО МИ ЙОГО ПОЛЮБЛЯЄМО?

М’ясо сібаса має ніжний та витончений смак. В кулінарії сібас універсальний. Його можна смажити, тушкувати, запікати чи готувати на грилі — результат завжди буде вдалим, а смакові особливості залишаться незмінними. Також сібас підходить для севіче, де використовується майже в сирому вигляді. Крім того, в ньому дуже мало кісток, тому ти з легкістю зможеш впоратися з ним як на етапі приготування так і на етапі вживання 😉. Завдяки своєму самодостатньому смаку сібас добре себе почуває в компанії лише солі та оливкової олії, але й прекрасно смакує у поєднанні з лимоном та травами. Обери кінзу, кріп, лемонграс чи лимонний базилік. Його тендітна та соковита текстура також чудово поєднується із кремовими соусами.

Сібас не пісний, але й не надто жирний. У порівнянні з лососем він містить стільки ж білків у складі, але вдвічі менше жирів, а тому й менше калорій. Тож якщо ти приділяєш увагу якісному харчуванню та піклуєшся про наявність жирних кислот омега-3 у своєму раціоні, але рахуєш калорії, цей красень — якраз те, що треба!

А якщо ти вже збираєшся за покупками, тримай ще декілька порад щодо вибору свіжої риби. Обовязково зверни увагу на наступне:


· луска у неї блискуча та переливається;

· тушка має бути щільною та пружньою, а після натискання повинна швидко повертатися в свою попередню форму. Якщо вм’ятина лишається — це може свідчити про те, що риба була попередньо замороженою;

· колір має бути однорідним, а зябра мати ніжно-рожеве забарвлення;

· очі мають бути не каламутні, а з чорною зіницею, прозорі та блискучі;

· не соромся оцінити запах риби. Ти точно зрозумієш, якщо з нею щось не так.


Рибу обрали, тож тепер до кухні! Сібаса ще називають королем морів. Декілька років тому він був присутній в меню чи не кожного ресторану в Англії, а серед всіх рибних страв гості віддавали перевагу саме сібасу. Обіцяємо, в тебе вдома сьогодні буде не менш смачно! Його ніжне та солодкувате м’ясо відтіняємо яскравими каперсами та лимоном і доповнюємо ароматними травами...

НАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:

  • Сібас – 1 рибина (300-400 грам)

  • Каперси – 1 ст. л.

  • Лимон – 1 шт

  • Кріп – пучечок

  • Кінза – пучечок

  • Біле сухе вино – 30 мл

  • Найкраща оливкова олія

  • Вершкове масло – декілька шматочків

  • Свіжомелений чорний перець

  • Сіль

ГОТУЄМО

1. Духовку розігріваємо до 200 градусів.

2. Тоненько нарізаємо лимон. Кінзу та кріп звільняємо від товстих стеблів.

3. Щедро натираємо рибинку ззовні та всередині оливковою олією, сіллю та свіжомеленим перцем.

4. Викладаємо на фольгу, всередину — лимон, кріп з кінзою, шматочки вершкового масла, та посипаємо каперсами.

Перед тим, як щільно завернути фольгу конвертиком, додаємо трохи вина (собі в келих теж не забудь долити😉). Проконтролюй, щоб йому не було куди втекти. Якщо треба — заверни ще в один шар фольги.

5. Переносимо конвертик на деко та ставимо в духовку. Запікаємо 15-20 хвилин, щоб мясо лишилося тендітним, але відділялося від кісток.

6. Перед подачею залишаємо на декілька хвилин відпочити. Тим часом насолоджуємось неймовірним ароматом...😌

СМАЧНОГО!

0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page