Поиск

ВСЕ, ЩО ТИ НЕ ХОЧЕШ ЗНАТИ ПРО КОКОС ТА ОВОЧЕВЕ КАРІ


Як тільки не експлуатують кокоси в кулінарії! Вичавлюють з них олію, яка ідеальна для смаження за високих температур, готують ніжні тайські супи на вершках та молоці, перетирають в борошно для безглютенових десертів, подрібнюють в стружку, втамовують спрагу кокосовою водою та й, врешті решт, смакують його просто так! Але це все ти вже знаєш, а ми пропонуємо тобі низку цікавих фактів про цього жителя тропіків.

1. Кокос дозріває 9-10 місяців, з однієї пальми за рік можна зібрати в середньому 400 кокосів, а кожен плід при цьому має вагу 2-2.5 кг!

2. Насправді, кокос — це не горіх, як ми постійно говоримо. Він відноситься до кісточкових плодів, таких як і персик, абрикос чи черешня.

3. У процесі зростання кокосові пальми потребують багато солі, яку отримують з ґрунту, тому вони ростуть переважно на узбережжі. Чим далі від води — тим менших розмірів досягають пальми.

4. Кокоси самостійні: якщо плід не пошкоджений, то в нього не може проникнути рідина, та він легко тримається на воді. Завдяки цьому кокоси з легкістю подорожують з океанічними течіями на сусідні острови (чи куди занесе) та пускають коріння там.

5. Тверду оболонку кокосу також можна використовувати як засіб проти комарів. Тож якщо тобі захотілося екстріму і ти живеш в бунгало десь на Балі, а репелент загубився — просто підпали на деякий час шматочок 😉.

6. Волокно з зовнішньої оболонки кокосів також використовують для плетіння міцних мотузок та канатів, які, до того ж, стійкі до впливу солоної морської води.

7. На деяких островах Тихого океану кокосову олію використовувують для створення біопалива.

8. Кокосова вода стерильна і навіть може використовуватися як антисептик. Є свідчення, що під час Другої Світової війни її використовували замість фізіологічного розчину.

А ще, коли будеш у відпустці — обережно ходи під кокосовими пальмами. Бо, знаєш, кокоси не дивляться, куди б їм краще впасти. За даними з лікарні в Папуа Нова Гвінея, за 2.5% травм відповідальні саме кокоси:).

А поки що пропонуємо доповнити колекцію смаків та ароматів кухнею Азії. Будемо експлуатувати кокосові смаколики та готувати овочеве карі. Олію обов’язково обирай холодного віджиму. Можеш додати чи замінити головних героїв до свого смаку: взяти броколі замість перцю, додати баклажан чи гарбуз. Смачно буде в будь-якому разі 😌.

НАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:


  • морква – 3 шт.

  • перець – 2 шт.

  • цукіні – 1 шт.

  • цибуля – 1 шт.

  • часник – 4-5 зубчики

  • імбир – 1.5 ст. л. натертого

  • кокосові вершки – 200 мл

  • кокосова олія – 1-2 ст. л.

  • жовта паста карі – 1 ст. л.

  • сіль

  • лайм

ГОТУЄМО

1. Нарізаємо цибулю та часник, імбир натираємо на дрібній тертці.


2. Моркву та перець — м’ясистими, але не великими шматочками, так, щоб у готовій страві відчувати текстуру овочів.



3. Цукіні нарізаємо кубиками середнього розміру. Його додамо останнім із овочів.

4. В пательні з товстим дном розігріваємо на помірному вогні кокосову олію, додаємо цибулю, часник й імбир, дрібку солі та готуємо декілька хвилин, щоб цибуля розм’якла, а аромат змусив заплющити тебе очі та посміхатися. Далі з інтервалами у 3-4 хвилини додаємо по черзі моркву (і трішечки води, щоб овочі тушкувалися), перець та цуккіні.

5. Додаємо кокосові вершки, пасту карі та тушкуємо ще хвилинки 2. Якщо соус здається занадто густим — додаємо води. Але від овочів її повинно бути вдосталь. Буде смачно, якщо овочі залишаться пружними та текстурними, але не сирими. Тож довго не готуй. Сіль страві дасть паста карі, але можеш ще додати за смаком у процесі приготування.


Смакуємо з рисом чи кіноа додавши декілька крапель соку лайму чи лимону.

© 2018 Червоним по білому

  • Black Facebook Icon
  • YouTube - черный круг