Не все те шампанське, що шипить у вашому бокалі. 🍾
Сьогодні говоримо про ваших супутників на наступні пару тижнів — ігристі вина.
Є 2 основні методи виробництва ігристих:
класичний шампенуа
і простіший — шарма.
Вони й створюють усі відмінності. І це чудово, бо відкриває нам цілі світи шампані, кави, просеко, франчакорти та ламбруско. Про кожен вид ми й поговоримо окремо.
Prosecco
Італійське молоде вино. Але від того не менш чудове. Його виготовляють з білого винограду Глера, у провінції Венето. При виробництві застосовують метод шарма, що передбачає подвійне бродіння у чанах.
Що це означає:
свіжий виноградний сік лишають у відкритих залізних чанах, додають дріжджі і чекають, коли він перетвориться на вино.
у чани з тихим вином ще раз додають дріжджі з цукром, і закривають. Вже через місяць вино фільтрують від осаду і відправляють на продаж.
Просеко не витримують довго, навіть навпаки — його вік не повинен перевищувати 2-х років.
🥂 Спробувати просеко:
Lambrusco
Така ж технологія, що і у просеко, за винятком кількох деталей:
створюється на основі винограду Ламбруско;
буває червоне, біле й рожеве;
частіше напівсолодке.
🥂 Спробувати ламбруско:
Champagne
Хоч ми й звикли називати шампанським усе, що піниться та асоціюється з Новим роком — у більшості випадків це неправильно. Бо шампанське — це французьке вино, створене тільки у регіоні Шампань, з винограду Шардоне, Піно Нуар, Піно Меньє, методом шампенуа. Усе, що не відповідає цим критеріям — не може називатися «шампанським».
Метод шампенуа:
перший етап схожий на шарма — сік розливають по чанах, додають дріжджі і чекають, коли він перетвориться на вино;
після цього вино розливають по пляшкам, ще раз додають дріжджі і цукор, лишаючи, як мінімум, на 15 місяців. У результаті всередині пляшки утворюються ті самі бульбашки і осад.
Щоб зібрати осад у горлі пляшки — її ставлять у горизонтальне положення і обережно повертають, змінюючи нахил до вертикального.
коли весь осад концентрується у горлі, цю частину пляшки заморожують і через деякий час відкривають — під дією тиску шматок льоду з осадом випадає.
з льодом, зазвичай, зникає і частина вина. На цьому етапі корегують ступінь солодкості майбутнього шампанського: доливають трішки вина із цієї ж партії з додаванням бажаної кількості цукру. Якщо ж цукор не додавати зовсім — отримують brut nature або ж dozage zero.
🥂 Спробувати шампанське:
CAVA
Іспанське ігристе. Вам може здатися, що кава схожа на шампанське. Щось-таки є, але каталонці наполягають на тому, що це інший тип вина, який заслуговує на визнання і повагу.
Річ у тім, що у 19-му столітті винороб з Іспанії, Дон Хосе Ровентос, поїхав до Шампані вивчати виробництво ігристого. Повернувшись з новими знаннями у Каталонію, вирішив створити своє ігристе на основі місцевого винограду Макабео, Щарельо і Парельяд. Добре, що у нього непогано вийшло і тепер ми можемо насолоджуватися хорошим ігристим за помірною ціною.
🥂 Спробувати CAVA:
Cremant
Та ж ідея, що й у CAVA, тільки на території Франції.
виготовляється методом класичної шампанизації;
але у інших апеласьонах: Ельзас, Бордо, Бургундія, Ді, Жюра, Ліму, Луара, Самуа. А ще у Бельгії та Люксембургу.
від шампанського відрізняється базою з інших сортів виограду.
🥂 Спробувати Cremant:
Franciacorta
Італійське ігристе, що виробляють методом класичної шампанизації.
Чим відрізняється від шампанского:
регіоном: франчакорта походить з Ломбардії;
сортами винограду. Для цього ігристого вирощують Шардоне, Піно Б’янко, Піно Неро.
Спробувати Franciacorta:
Ну все, теорію пройдено, тепер можна й продегустувати. 😉
Comments