top of page
Поиск

9 ФАКТІВ ПРО ОЛИВКОВУ ОЛІЮ ТА КАПРЕЗЕ БЕЗ ПРАВИЛ.


Про користь оливкової олії ти вже знаєш все і ще трошки, тож тримай цікавинки про виробництво та історію цього «рідкого золота»:

1. Країни Середземноморського басейну — батьківщина оливкових дерев. Археологічні дані показують, що почали їх вирощувати ще в 4000 р. до н.е. В Америці ж оливкові дерева з’явилися вперше в Каліфорнії у 18 сторіччі, куди їх завезли місіонери з Мексики.

2. На початку оливкову олію не виготовляли для харчування, а використовували як пальне для ламп, в косметології для догляду за шкірою та в релігійних обрядах.

3. Оливкове дерево може жити до 600 років.

4. Як і у випадку з вином, оливкову олію також дегустують професійні сомельє.

5. Для виготовлення олії вищого рівня від збору врожаю до процесу екстрагування не повинно пройти більше ніж 24 години.

6. Виготовлення одного літру олії потребує 5-6 кг оливок, це приблизно 5000-8000 плодів.

7. Щоб отримати назву «Extra Virgin», олія повинна бути холодного віджиму, тобто в процесі екстракції температура сировини не повинна перевищувати 27 градусів.

8. Головні вороги оливкової олії — світло, тепло та кисень, тож обов’язково враховуй це при зберіганні та використанні.

9. Сорт та стиглість олив є вкрай важливими факторами, які впливають на смак та якість готового продукту.

А ось на сортах хочемо зупинимося більш детально. Не хвилюйся! Ще трохи тексту і на тебе чекає дещо смачненьке, але спершу — знання!

Сортів олив немало, а ми сьогодні познайомимо тебе з чотирма. Якщо зустрінеш на поличці моносорт — вже будеш знати, чого очікувати від смаку. Отже:

Арбекіна. Назва походить від міста Арбека в Каталонії. Олія виходить литка та солодка, в ній навряд чи зможеш вловити гірчинку та пряність. В ароматі переважають фруктові нотки олив, яблука, банана та мигдалю й свіжоскошеної трави. Це як Піно Нуар серед червоних.

Пікуаль. Найпоширеніший сорт у всьому світі та в Іспанії зокрема. Називається так тому, що оливка має видовжену та загострену форму. Олія має характерний аромат та насичений смак з відтінками зелених олив і оливкового листа. Це саме така, що буде пощипувати тобі в горлі, та матиме приємну гірчинку. Це якщо ти полюбляєш насичений Шираз чи Пінотаж 😉.

Корнікабра. За обсягами вирощування в Іспанії цей сорт посідає друге місце. Форма плоду трохи вигнута та нагадує ріг — звідси й назва. Олія Extra Virgin з Корнікабра виходить дуже ароматною: переважають оливи, зелене яблуко, лист томату. Смак пряний, відчуваються трав’янисті ноти та легка гірчинка. Можливо, Темпранільйо 🤔.

Пікудо. Андалузький сорт. Олія з Пікудо дуже ароматна, проте має не надто інтенсивний смак: зелені фрукти з відтінками зеленого яблука та оливкового листа. Хмммм... Зінфандель?


Якщо ти ще не наважуєшся на такий серйозний підхід до вибору оливкової олії, а віддаєш перевагу винним дегустаціям — спрости собі життя та обирай бленди. Виробники використовують свій багаторічний досвід, щоб зробити смак максимально збалансованим та приємним, взявши від кожного сорту його найкращі якості. Ось як, наприклад, поєднати легкість, фруктовість та м’якість сорту Арбекіна з насиченим тілом сорту Пікуаль, додати трохи дикого аромату від Корнікабра та збалансувати це все солодкуватим Пікудо. Подобається? Це все про ту органічну красуню на фотографії нижче. Виробники зізнаються, що нагород вона отримала більше, аніж коштів у них на рахунку! Так буває, коли робиш свою справу з любов’ю, а в приорітеті — якість та заплющені від задоволення очі того, хто буде смакувати!

Оливкова олія — це ідеальний інструмент для доповнення та підкреслення смаку простих інгредієнтів, тож пропонуємо приготувати не зовсім звичний, та може й не зовсім капрезе — із запеченим перцем.

НАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:

· Найстигліші українські томати – 2 шт

· Гілочка помідорів чері

· Перець – 1 шт

· Ніжна моцарелла – 100 грам

· Улюблена оливкова олія Extra Virgin – лий, поки совість не бачить

· Базилік – невеликий пучечок

· Сіль

ГОТУЄМО

1. Перець змащуємо олією та запікаємо в духовці 20-30 хвилин за температури 200 градусів, поки шкіра не порепається та зарум‘яниться. Десь раз в 5-7 хвилин перевертаємо його на різні боки. Джеймі Олівер, певно, зробив би це на відкритому вогні, але ми ще до такого не готові. Якщо хочеш, можеш посипати готовий перчик копченою паприкою.


2. Перекладаємо перчик у миску, та накриваємо харчовою плівкою чи звичайним пакетом. Даємо постояти хвилин 20 — це щоб він ще більше пропарився і можна було зняти з нього шкіру. Очищуємо, витягуємо насіння та розділяємо на тоненькі смужки.

3. Томати нарізаємо кільцями, товщиною до 7мм, чері — навпіл. Викладаємо на тарілку разом зі шматочками перцю та моцарелли. Додаємо листочки базиліку. Солимо, щедро поливаємо оливковою олією та насолоджуємося! Можеш також додати свіжомелений чорний перець.

P.S.: ледь не забули! Ще ж хліб! Обов’язково візьми свій улюблений, важкуватий та пористий, можливо навіть гречаний. Ну… ти ж розумієш навіщо 😏.


0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page