top of page
Поиск

12 міфів та фактів про устриці


Я їв устриці, які сильно віддавали морем, холодне біле вино змивало їх легкий металевий присмак, і тоді залишався тільки смак моря і відчуття соковитої маси в роті; і ковтав холодний сік із кожної раковини, запиваючи його терпким вином, і у мене зникло це відчуття спустошеності, і я відчув себе щасливим і почав будувати плани.
Ернест Хемінгуей

Устриці — надзвичайно відомий делікатес. А слава, як відомо, зазвичай іде пліч-о-пліч зі стереотипами та міфами. Спробуємо їх розвінчати та розказати правду про устриці.


1. Міф


Устриці пищать


Цей міф поширений лише на території країн колишнього СНД. Устриці, хоч і живі, пищати не будуть.


Міф закріпив Антон Чехов своїм оповіданням «Устриці».

«Так от що означає устриці! Я уявляю собі тварину, схожу на жабу. (...) Дорослі беруть його і їдять ... їдять живцем, з очима, з зубами, з лапками! А воно пищить і намагається вкусити за губу».


2. Правда


Устриці їдять живими


Задля справедливості варто відзначити, що устриці взагалі не виглядають як живі.

Устриці завжди подають живими, тому що у них надзвичайно маленький термін придатності.

Стародавні римляни завозили устриць з Галії, проте відстані не дозволяли довозити їх живими. Тому доводилося везти устриць очищеними, без раковини, в м’якому розсолі, в щільно запечатаних амфорах. Сьогодні з Франції до Києва устриці прибувають (з урахуванням митних процедур) приблизно через 24-36 годин після збору. Перед транспортуванням їх злегка охолоджують до п’яти градусів, на випадок нельотної погоди або інших проблем. У такому вигляді устриці придатні до їжі до трьох тижнів.


3. Міф


Устриці, які вмирають перед приготуванням, не можна їсти.


Подейкують, не можна їсти устриць, мідій, крабів, омарів та інших молюсків, якщо їх не приготували живцем. Це стосується виключно смакових властивостей страви, тому що молюски не стають відразу токсичними, коли вони вмирають.




4. Правда


Устриці раніше були їжею бідняків


Ще на початку XIX століття і у Франції, і в Англії устриці вважалися їжею бідняків, яким не вистачало грошей на м'ясо. Однак безконтрольний вилов устриць привів до їх різкого скорочення в природі, і в другій половині XIX століття вони сильно подорожчали, ставши делікатесом.


5. Міф


Справжні устриці лише у Франції


На жаль, чи на щастя, але ні. Устриці (справжні, живі!) вирощують не тільки у Франції, а й у США, Японії, Португалії, Хорватії, Великобританії, Ірландії, Канаді, Новій Зеландії, Китаї, Австралії та Норвегії.


6. Правда


Устриці корисні


Устриці багаті вітамінами А, С, D і В-12. B-12, дієтичні та покращують пам'ять. Вживання чотирьох устриць на день дає повний щоденний запас міді, йоду, заліза, магнію, марганцю, фосфору та цинку.


7. Міф


В устрицях знаходять перлини.


Устриці, в яких знаходять перлини — це інший біологічний вид. Їх не їдять і розводять тільки для технічних цілей.




8. Правда


Устриці бувають дикими та штучно вирощеними


Устриці можуть бути дикими, тобто вирощеними в природних умовах, і вирощеними на спеціальних фермах — штучних водоймах. Саме серед походження впливає на смак продукту. Гурманами особливо цінуються «волелюбні» молюски, вони відрізняються не тільки формою, а й смаком. Але як показує статистика, сьогодні на одну устрицю, вирощену на волі, доводиться 9 молюсків, що вирощені на фермі.


9. Міф


Буква «р» (стосується назв місяців російською мовою)


Це, мабуть, найпоширеніший і найбезглуздіший міф про устриці. Мовляв, устриці можна їсти тільки з вересня по квітень, влітку ж ні-ні. Нічого подібного. Просто влітку устриці активно розмножуються, відповідно, поставляються в ресторани в вагітному вигляді. Тобто з молочком.

Устричне молочко жирнувате, однією устрицею можна добряче наїстися (особливо якщо заїсти її шматком хліба з маслом). Тому, якщо ви любите молочко — не зважайте на пору року.


10. Правда


Існують монозаклади — так звані «устричні бари»


Найпопулярніший устричний бар в світі — Grand Central Oyster Bar в Нью-Йорку, відкритий в 1913 році. Щороку тут продають понад два мільйони устриць.


11. Міф


Устриці — афродизіак


Славу потужного афродизіака устриці заслужили завдяки високому вмісту цинку, який необхідний організму для вироблення тестостерону. Так, вони містять купу корисних елементів. Однак прямий вплив на сексуальну активність ніхто ще не довів.


12. Правда


У 13 магазинах WINETIME є устриці.


Шукайте свіжі у Луцьку, Черкасах, Полтаві, Дніпропетровську (на Яворницького), Києві (Стоянка, Соборності, Козин), Рівному, Івано-Франківську, Вінниці, Хмельницькому, Чернігові та Тернополі.


0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


RedOnWhite_logoArtboard 10.png
bottom of page