Поиск

Цукрові війни: що треба знати про підсолоджувачі

Пост обновлен 16 окт. 2020 г.


Жодних калорій, жодних вуглеводів, їсти солодке без шкоди для здоров’я звучить дуже заманливо.

Та чи всі замінники корисні, як зробити свідомий вибір і хто перемагає у цукрових війнах у нашій новій статті на Червоним по білому.


1. Не все те цукор, що солодке або чому штучний - не означає шкідливий


Вас бентежить кількість та різноманітність цукрозамінників, що пропонується звідусіль? Ви не самотні. Нас це хвилює теж.


Мільйони людей у світі споживають їх кожного дня. Підсолоджувачі настільки нативно стали частиною нашого життя, що ми й не помітили, як вони потрапили у більшість повсякденних продуктів, випічку, десерти, жуйки і напої, навіть ті, що позиціонуються як «sugar free» або «дієтичні».


  • 56% товарів типового супермаркету містять якийсь підсолоджувач


Замінники цукру - це підсолоджувачі, які використовуються замість звичайного столового цукру (сахарози). Їх існує безліч. Штучні підсолоджувачі - лише один з видів.


Тема замінників може збивати з пантелику, і основна проблема у тому, що термінологія відкрита для інтерпретації: деякі виробники називають свої підсолоджувачі «натуральними», навіть якщо вони піддавалися обробці або очищенню (як стевія). А деякі штучні підсолоджувачі натомість отримуються з природних речовин - наприклад, сукралоза, яка синтезується з цукру.


2. Штучні підсолоджувачі

Головна мета штучних підсолоджувачів - надати солодкого смаку продуктам і скоротити споживання зайвих калорій.

Штучні замінники мають інтенсивно солодкий смак навіть у маленьких дозах, що робить їх ідеальними для виготовлення дієтичних продуктів, низькокалорійних безалкогольних напоїв і жувальної гумки без цукру.

Є поширена думка, що якщо замінники не "натуральні” — отже не корисні і, скоріш за все, шкідливі. Однак це далеко не так.


Штучний - не означає шкідливий

По-перше, деякі з них можуть бути отримані з природних речовин — наприклад рослин, трав або ж самого цукру. По-друге, штучні підсолоджувачі проходять ретельні перевірки та сертифікацію, перш ніж потрапити на полиці супермаркетів. Це підтверджує їх безпечність, звісно, тільки у разі дотримання зазначеної норми вживання.

В Україні дозволено тринадцять штучних замінників, найпопулярніші серед яких:


Сахарин

Солодший цукру в 450 разів. Сахарин вважається найбільш легкодоступним серед усіх замінників у продажу, і найдешевшим. Не містить калорій і має легкий присмак, який робить його не особливо привабливою альтернативою.

Шкода сахарину не підтверджена.


Аспартам


Безпечний та корисний замінник для людей з діабетом. Солодший цукру у 200 (!) разів і не містить калорій. Виграє у стевії та сахарину, оскільки немає характерного післясмаку, і широко використовується у виробництві дієтичних газованих напоїв.


Сукралоза

Солодша цукру в 600 разів, має чистий смак цукру. Попри те, що на полицях сукралоза з'явилася не так давно (близько 20 років), всі дослідження підтверджують її безпечність.

Ксиліт

Солодший цукру лише у 1,2 рази, за калорійністю — в півтори. Основне застосування - у виробництві жувальних гумок. Вважається, що ксиліт не шкодить зубній емалі так сильно, як звичайний цукор.


3. Натуральні підсолоджувачі

Натуральні підсолоджувачі — це замінники цукру, які зазвичай позиціонуються як більш корисні та здорові, бо ж “натуральні”. Втім і вони піддаються переробці та рафінуванню.


Натуральні замінники мають приблизно однаковий рівень калорійності зі звичайним цукром, але щадливіше впливають на вуглеводний обмін.


Кокосовий цукор Один з улюблених суперфудів сезону. Його особливість - високий вміст вітамінів та мінеральних речовин - кальцію, калію, цинку, вітамін С, і при цьому — низький вміст фруктози, що робить його ідеальним дієтичним продуктом. Виготовлення кокосового цукру вважається найбільш екологічним і корисним для довкілля, адже кокосові пальми відновлюють землю, невибагливі і дають більше цукру ніж тростина.


  • Важливо! Завжди звертайте увагу на склад: інколи недобросовісні виробники домішують у кокосовий звичайний білий цукор.


Сироп з соку агави


Цей золотистий нектар виготовляють з соку блакитної агави. Як і текілу, до речі.


Має приємний м'який смак, який нагадує щось середнє між медом і мелясою. Сироп агави солодший цукру в півтора рази, чудово розчиняється у воді, ощадливо витрачається та має низький глікемічний індекс.



Коричневий цукор (він же - тростинний)


Коричневий цукор отримують з соку цукрової тростини. Має кілька різновидів за місцем зростання і вмістом меляси.

Його калорійність не відрізняється від звичайного бурякового цукру, однак саме завдяки мелясі солодкій тягучій речовині, багатій на вітаміни та амінокислоти, тростинний цукор перемагає.

У невеликих дозах дозволяється вживати спортсменам для регуляції метаболізму, стабілізує роботу нервової системи, нормалізує роботу шлунка.


Стевія


Єдиний натуральний підсолоджувач, який насичує організм не за рахунок цукрів, а завдяки солодкій (у 300 разів солодшій за цукор!) безкалорійній речовині — стевіозиду.


Не впливає на рівень цукру в крові, контролює тиск та практично не має протипоказань. І, ще раз, містить 0 калорій!


Найчастіше стевія продається у вигляді таблеток або порошку. Також цей цукрозамінник можна купити у вигляді сиропу — він найкраще підходить для приготування десертів.


Мед Хоча мед калорійніше цукру, його глікемічний індекс набагато нижче. Мед набагато солодший цукру — тому його потрібна менша кількість.

Можна довго співати оди користі і прекрасності меду, але мед - все-одно цукор, і тому більше 1-3 чайні ложки на день — не рекомендується.


Кленовий сироп


Кленовий сироп має приємний запах і аромат, містить марганець, цинк і рибофлавін, що допомагає в метаболічних процесах. Якщо ви роздумуєте над цукрозамінником для кулінарії — зробіть вибір на користь кленового сиропу.

По-перше, це універсальний покращувач смаку. Канадці варять пиво з кленового сиропу, роблять настоянки, соуси і навіть додають в овочеве рагу.


По-друге, завдяки текстурі, кленовий сироп — відмінна альтернатива джему чи варенню.

По-третє, не потребує особливих умов зберігання, холодильника достатньо.


4. Ложка дьогтю: користь та/або


Науковці запевняють — підсолоджувачі цілком безпечні для здоров‘я і, більше того, справді допомагають знизити споживання калорій, контролювати рівень глюкози, зберігати здорові зуби та зменшити ризики появи діабету, серцево-судинних хвороб та ожиріння.


Безпека-безпекою, але не всі обіцяють стовідсоткову користь.


У той же час існують дослідження, які показують, що навіть безкалорійні підсолоджувачі можуть провокувати “перепади” рівня інсуліну в крові і сприяти порушенню обміну речовин.


Ефективність споживання замінників в довгостроковій перспективі не доведена.


5. [Культура] споживання: рекомендації


Обираючи їжу, передусім важливо звертати увагу не на тип вуглеводів, а кількість. Адже як би ми не тікали від глюкози, це — головна енергетична валюта нашого організму. Саме на неї рано чи пізно перетворюються всі вуглеводи, які ми споживаємо. Який цукрозамінник найкращий? — риторичне питання, адже кожен підсолоджувач проходить сертифікацію та ретельну перевірку. Тому вибирайте, орієнтуючись на власні уподобання, цілі та смаки.


ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. Для більшості людей — це близько 50 г на добу / 10 чайних ложок.


Щодо кількості замінників цукру – залежить власне від замінника та продуктів, в яких вони містяться. Рекомендована денна кількість сахарину, наприклад, – 15 мг на кілограм маси тіла, аспартаму – 50 мг.


Повністю відмовитись від цукру важко, майже неможливо, проте реально. І тут головний лайфхак – споживати розумно, як би це не звучало. Адже найчастіше солодощі – це пусті калорії, які не мають поживної користі, хоч і приносять нам задоволення.


6. У солодкому полоні: якщо встояти неможливо


Якщо вам всe ж таки важко відмовитись від солодкого або ви і не збиралися, а просто у пошуках альтернатив, ось кілька порад:


- Готуйте власні солодощі

Щоб точно без шкідливих домішок і цукрів. Експериментуйте з органічними сумішами для випічки та навчіться готувати ніжні панкейки та брауні за 20 хвилин, замініть звичайні інгредієнти для тіста - кокосовим борошном і мигдалевим маслом, додавайте сезонні продукти, сухофрукти, горіхи, мед. Коли як не зараз відкривати для себе нове та по-новому себе відчувати.


- Контролюйте кількість та порцію


Заборонений плід - найсолодший, втім, нічого нового. Тому замість жорстких обмежень - краще встановіть собі розмір порції та намагайтеся дотримуватись її.


Але найбезпечніший спосіб споживати солодке без наслідків і докорів сумління - знайти корисні та смачніші альтернативи. У WINETIME їх, на щастя, безліч: бельгійський шоколад з арахісовим маслом, банановий шоколад, sugar free цукерки зі стевією та веганські з солоною карамеллю,чорний шоколад з чіа та грейпфрутом та non-guilty тістечка.




Комментариев: 0

Недавние посты

Смотреть все

Hot buttered rum

RedOnWhite_logoArtboard 10.png