Поиск

Бути чи не бути: найважливіші питання про олію

Як дізнатися, яку пляшку обрати (і ми кажемо не про вино), якщо ви просто хочете збити яйце, заправити салат або підсмажити стейк?

Ми склали список найкорисніших олій для приготування їжі.

Але спочатку розберемося в основних поняттях:

Не всі жири створені рівними.

Жирні кислоти допомагають вашому організму засвоювати поживні речовини, дають енергію і роблять їжу більш насиченою (не кажучи вже про смачною).

На сьогодні, більшість експертів в галузі охорони здоров'я згодні з тим, що людині потрібно більше цього макроелементу, ніж те, що ми отримуємо від безвуглеводного печива і знежиреного йогурту.

Вплив рослинних олій на здоров'я залежить від того, які жирні кислоти є в її складі, з якої сировини вона і яким способом була зроблена.

Олії та масла з горіхів, насіння і овочів містять три основних типи жирних кислот - насичені, мононенасичені і поліненасичені - в різних співвідношеннях. Наприклад, поліненасичені і мононенасичені жири покращують рівень холестерину в крові і знижують ризик серцевих захворювань.

Точка димоутворення олії, тобто температура, за якої олія починає горіти і коптитися, є однією з найважливіших речей, яку слід враховувати. Якщо ви нагріваєте масло до цієї точки - це не тільки шкодить смаку, але і зменшує кількість поживних речовин в олії - і вона може виділяти шкідливі сполуки, які називаються вільними радикалами.

Насичені жири (всі масла тваринного походження, а також кокосова та пальмова олія, какао-масло, топлене масло Гхі та масло авокадо) стійкі до високих температур нагрівання - або ж, як кажуть, у них висока точка димоутворення.

Отож, яку олію обрати для смаження?

Олії з низькою точкою горіння (температура яких не перевищує 180°С) краще використовувати для приготування страв на маленькому та середньому вогні та як дресинг до салатів (лляна олія, соняшникова нерафінована олія, вершкове масло і масло волоського горіха).

Наша рекомендація: Олія соняшникова нерафінована Garna Organica, масло солодковершкове Organic Milk

2. Температура горіння при середніх точках диму олії може доходити до позначки 220° C.

З ними можна смажити продукти на сковороді і запікати в духовці, не боячись, що вони будуть віддавати гіркотою (оливкова олія Extra Virgin, рафінована рапсова, кукурудзяна і олія з виноградних кісточок).

Наша рекомендація: Кокосова олія холодного віджиму органічна Amrita, олія оливкова Goccia d'Oro 100 % Extra Virgin

3. Олії з високими точками диму здатні витримати температуру до 270° C (деякі навіть більше). Вони відмінно підходять не тільки для смаження на пательні, а й для смаження у фритюрі та на грилі (кунжутне масло, рафінована соняшникова, арахісова, топлене і масло авокадо).

Наша рекомендація: Суміш кокосової олії з топленим маслом Гхі Amrita, Олія соняшникова рафінована Garna Organica

Підказка: Ніколи НЕ зберігаєте олію біля печі або над нею. Деякі олії можуть стати гіркуватими при тривалій взаємодії зі світлом, киснем та теплом. Замість цього зберігайте олію в прохолодному темному місці, і використовуйте протягом року (деякі - навіть раніше).

У той час як вино з віком стає багатшим, олія - ні, а якість і смак з часом погіршуються.

© 2018 Червоним по білому

  • Black Facebook Icon
  • YouTube - черный круг